Ikääntyneiden hampaidenhoito

Ikääntyminen tuo uusia haasteita hampaiden hoitoon. Suomalaisten suun terveydentila voi pysyä lähes samana koko aikuisiän, mutta 65–70 ikävuoden välillä alkaa yleensä tulla dramaattisiakin muutoksia.

Uhat ikääntyneiden hampaiden ja suun terveydelle

Usein hampaat reikiintyvät helpommin kuin aikaisemmin aikuisuudessa. Syljen eritys vähenee iän, sairauksien tai lääkkeiden vuoksi, eikä sylki siis suojaa hampaita ja suun limakalvoja kuten ennen. Iäkkäillä voi olla myös heikentynyt kyky huolehtia itse hampaiden ja suun hygieniasta esimerkiksi käsien heikentyneen hienomotoriikan seurauksesta.

Isot paikat, hammaskruunut, -sillat ja -implantit vaikeuttavat suuhygieniasta huolehtimista, sillä paikkojen ja kruunujen sauma-alueet keräävät bakteeriplakkia ja reikiintyvät helposti. Näiden alueiden huono kunto ja reikiintyminen voivat johtaa paikkojen irtoamiseen ja hampaiden lohkeamiseen.

Ikäihmisten vaivana juurikaeries

Kun ikenet vetäytyvät ientulehduksen seurauksesta, hampaan tyvi paljastuu. Tyveä ei suojaa kova kiille, kuten muuta hammasta, ja hampaan tyvi alkaa helposti reikiintyä. Juurikaries voi leviätä hampaan ympäri ja ajan kanssa hammas voi napsahtaa jopa poikki. Pahimmassa tapauksessa juurikaries voi tuhota kaikki hampaat 3–10 kuukaudessa!

Herkutteluhammasta kolottaa

Iän karttuessa makuaisti heikkenee. Tällöin taipumus aikaisempaa makeampiin herkkuihin voi iskeä: ihminen aistii helposti makeaa. Lisäksi makeilla kahvileivillä on helpompi siirtää nälkää tai jopa korvata aterioita, etenkin silloin jos iäkäs vastaa itsenäisesti ruokailuistaan. Herkuttelua voivat lisätä myös totutut tavat: toisia ihmisiä nähdään kahvikupposen äärellä. Usein kaupan makeat ovat myös edullisempia kuin "oikeat ruoat".

Iäkkäiden hammasterveyttä edistävät toimet ovat pitkälti samoja kuin elämän muissakin vaiheissa

Näin huolehdit suun terveydestä ikääntyneenä:

 • Puhdista hampaat ja suu huolellisesti, unohtamatta hammasvälejä
  • Hammaslääkäriltä voi saada myös reseptillä apteekista hankittavaa erikoisfluoritahnaa, joka auttaa suojaamaan paljastunutta hampaan tyveä.
  • Jos hampaiden pesu ei onnistu enää itsenäisesti, on jonkun toisen siitä huolehdittava!
 • Pidä säännöllinen ruokailurytmi - jatkuva napostelu aiheuttaa jatkuvia happohyökkäyksiä
 • Terveellinen ja monipuolinen ravitsemus suojaa myös hampaita
 • Nauti jälkiruoat ja päiväkahvit aterioiden yhteydessä - happohyökkäysten määrä päivässä vähenee
  • Kun syljeneritys on normaali, hampaat kestävät 5-6 happohyökkäystä päivässä, ei enempää!
 • Suosi janojuomana vettä, myös öisin kosteuttamaan suuta
 • Jos vain mahdollista, käy saman hammaslääkärin vastaanotolla
  • Hammaslääkäri, joka tuntee ikääntyneen, näkee herkimmin suuhygienian mahdollisen heikkenemisen. Esimerkiksi dementoivat sairaudet näkyvät hyvin varhain suuhygieniassa!

Ikääntyneiden pitäisi käyttää nykyistä enemmän aikaa suun terveydestä huolehtimiseen

Iän karttuessa suun päivittäiseen puhdistamiseen käytettyä aikaa ei kannata vähätellä: terve suu vähentää riskiä sairastua vakaviin infektioihin, kun suun bakteerit eivät pääse leviämään yleiseen verenkiertoon ja sen mukana muualle elimistöön. Huono hammashygienia on yhdistetty esimerkiksi lisääntyneeseen riskiin sairastua sydäntauteihin! Kun suun terveydestä huolehtii, yleisterveyden uhaksi ei ainakaan silloin muodostu oma suu!

Aiheesta muualla

Lähteet

 1. Lähteenä on käytetty Terveystalon tiedotetta 18.4.2017 Ikääntyneiden hampaiden terveydestä

Päivityshistoria
Johanna Rintahaka 4.5.2017

Oliko tästä artikkelista hyötyä?