Lääkkeet, ravintoaineet ja ruokahalu

Paljon puhutaan lääkkeiden yhteisvaikutuksista. Viimeaikoina yhä enenevässä määrin on olemassa tietoa myös siitä, kuinka eri lääkeaineet vaikuttavat ravitsemukseen ja ruokahaluun ja miten puolestaan yleinen ravitsemustila ja ruoka-aineet voivat muuttaa lääkkeiden tehokkuutta kehossa?

Lääkkeiden vaikutukset ravitsemukseen ja ruokahaluun vaihtelevat

Lääkkeet voivat lihottaa, viedä ruokahalun, muuttaa ravintoaineiden normaalia imeytymistä ja varastoitumista kehoon tai erittymistä kehosta.

Osa keskushermostolääkkeistä väsyttää tai vie ruokahalun – tuleeko silloin nautittua tarpeeksi ravintoa – onko alavireyden syy huonossa syömisessä vai käytetyn lääkkeen haitallisesta sivuvaikutuksesta? Oma lääkäri ja/tai apteekin henkilökunta osaavat useissa tilanteissa auttaa kun epäillään joitakin edellä mainittuja syitä.

Oheisessa taulukossa on esimerkkejä joidenkin lääkkeiden sivuvaikutuksista, jotka voivat muuttaa ruokahalua tai vaikuttaa yleiseen ravitsemukseen.

Esimerkkejä lääkkeiden haitallisista sivuvaikutuksista ruokahaluun ja ravitsemustilaan (Taulukko 1.)

Ruokahaluttomuutta aiheuttava lääkeOire, joka voi vähentää ruokahalua tai vaikeuttaa syömistä
Diureetit eli nesteenpoistolääkkeet, virtsankarkailun estolääkkeet ja antipsykootitKuiva suu
Nukahtamislääkkeet (esim. Tsopikloni)Metallin maku suussa
Mahavaivat ja pahoinvoinnin tunneMasennus- ja Alzheimer-lääkkeet
UmmetusKalsiumsalpaajat, neuroleptidit, vahvat kipulääkkeet (opiaatit), virtsankarkailun estolääkkeet, sydän ja verenpaine-, nesteenpoisto-, epilepsia- ja psyykenlääkkeet, rautavalmisteet ja mahahappoja neutraloivat valmisteet
RipuliMagnesium-valmisteet, tulehduskipulääkkeet, antibiootit

Nautitun ravinnon vaikutukset lääkkeiden tehokkuuteen

Vastaavasti ravitsemustila ja ravintoaineet voivat vaikuttaa lääkeaineiden tehokkuuteen ja imeytymiseen kohdekudoksiin.

Esimerkkejä ruoka-aineista, jotka vaikuttavat tiettyjen lääkkeiden tehoon ovat mm.

  • Ruokasuola heikentää verenpainelääkkeiden verenpainetta alentavaa vaikutusta.
  • Greippi pidentää joidenkin lääkeaineiden viipymistä kehossa jopa useita päiviä greippiä sisältävien ruoka-aineiden nauttimisen jälkeen. Tällaisia lääkeaineita ovat esim.
    • Kolesterolia alentavat statiinit
    • jotkut sydämen rytmihäiriölääkkeet ja
    • jotkut syöpälääkkeet
  • Musta tee ja maito heikentävät rautalisän imeytymistä
  • Maito ja maitotuotteet vähentävät joidenkin
    • antibioottien (tetrasykliinien ja siprofloksasiinien),
    • kilpirauhaslääkkeiden ja
    • rautavalmisteiden imeytymistä yleiseen verenkiertoon
  • Erityisesti tumman vihreät kasvikset, joissa on paljon K-vitamiinia, ja mustaviinimarjat heikentävät Marevan® verenohennuslääkkeen tehoa. Näitäkin kasviksia on kuitenkin hyvä syödä. Tällöin annosmäärät on syytä pitää samana päivittäin, jotta Marevan® lääkitystasapaino säilyisi myös vakaana. Lue lisää varfariinilääkityksestä ja ruokavalaliosta täältä.

Lääkeitä käytettäessä tulee aina lukea lääkkeiden tuoteselosteet huolella. Lääkkeiden ja ravintoaineiden haitallisia vaikutuksia toisiinsa voi ehkäistä ottamalla lääkkeet riittävän eri aikaisesti niiden imeytymistä tai tehokkuutta muuttavien ravintoaineiden kanssa.

Lääkekapseleita tai -tabletteja ei saa rikkoa tai jauhaa ruoan sekaan: lääkeaineiden tehokkuus voi muuttua ja lääke voi myös pilata ruoan maun.

Aiheesta muualla

Lähteet

  1. Lääketietoa Fimeasta (2013): Hyvä Ravitsemus tukee iäkkäiden lääkehoidon onnistumista
  2. Helsingin Sanomat (11.7.2016): Kasviyhdisteet pitkittävät lääkkeiden vaikutusta
  3. Helsingin Sanomat (13.3.2017): Greippi tekee temput lääkkeelle

Kuvaviitteet
Kuva ja sen käyttöoikeudet: ©Rinnekoti-Säätiö

Päivityshistoria
Johanna Rintahaka 1.4.2017, 4.5.2017

Oliko tästä artikkelista hyötyä?