Harvinainen, etenevä  aivokudoksen tulehdus, vaikea epilepsia

Rasmussenin enkefaliitti

Lapsuuden pesäkkeinen aivotulehdus 
Krooninen aivotulehdus ja epilepsia

Rasmussenin enkefaliitti on erittäin harvinainen aivokudoksen tulehdussairaus, jonka tarkempi syy on toistaiseksi tuntematon. Taudin aiheuttajana pidetään elimistön autoimmuunireaktioita, koska aivoista ei löydy jälkiä mikrobi-infektioista, kuten viruksista tai bakteereista. Autoimmuunireaktioissa elimistö tuhoaa omia kudoksia.

Rasmussenin enkefaliitti johtaa vaikeaan epilepsiaan usein lapsuusiässä. Taudin oireisiin kuuluu tiheään toistuvien epilepsiakohtausten lisäksi, oppimisvaikeudet sekä kehon toisen puolen halvaus. Oireet pahenevat tulehduksen levitessä sairaassa aivopuoliskossa. Rasmussenin enkefaliitissa terve aivopuolisko pystyy kuitenkin ottamaan haltuunsa osittain tai lähes täydellisesti sairaan aivopuoliskon toimintoja.

Jos tulehdus jatkaa lääkityksestä huolimatta etenemistään, voidaan harkita terveen aivopuoliskon eristämistä sairaasta aivopuoliskosta aivoleikkauksen avulla. Kirurginen toimenpide estää epilepsiapesäkkeiden leviämisen terveeseen aivopuoliskoon ja useimmilla lopettaa epileptiset kohtaukset.

Epileptisten kohtauksien poistuminen edistää henkilön yleistä selviytymistä sekä oppimis- ja liikuntakykyjä. Jatkuva fysio- ja toimintaterapia, sekä oppimisvaikeuksien tukitoimet ovat välttämättömiä. Perheen jaksamisen tukeminen on tärkeää.

Harvinainen Rasmussenin enkefaliitti kuvattiin lääketieteellisessä kirjallisuudessa ensimmäisen kerran v. 1958.

Lisätietoja:

Epilepsialiitto: tositarinoita

NINDS Rasmussen's Encephalitis Information Page 

The natural history of Rasmussen´s encephalitis Christian G. Bien et al, Brain, Vol. 125, No. 8, 1751-1759, August 2002

Rasmussen's Encephalitis - WrongDiagnosis.com
Rasmussen's encephalitis (www.whonamedit.com)
Rasmussens encefalit - Små och mindre kända handikappgrupper

Kari Viitapohja 3.3.2000, 8.2.2004, 16.6.2004

Johanna Rintahaka 26.6.2015

Oliko tästä artikkelista hyötyä?