Yleistietoa vesipäisyydestä eli hydrokefaliasta

Hydrokefalia

Hydrokefalia on aivojen selkäydinnesteen kiertohäiriö. Jos nestekierto aivojen ja verenkierron välillä estyy, selkäydinneneste kerääntyy aivokammioihin. Tämä nostaa aivopainetta joka voi uhata aivojen normaalia toimintaa.

Hydrokefalian syyt ovat moninaiset. Hydrokefalia voi johtua synnynnäisestä epämuodostumasta (2 % tapauksista), tai selkäydinnesteen normaalin kierron estävästä tukoksesta, jonka on aiheuttanut esimerkiksi aivoverenvuoto, kasvain tai pään vamman tai infektion synnyttämä arpikudos. Esimerkiksi pikkukeskosilla aivoverenvuoto on ollut tavallisin hydrokefalian syy.

Hydrokefalian oireina voivat olla mm. päänsärky, pahoinvointi ja oksentelu, näköhäiriöt, tasapaino-ogelmat, virtsan karkailu ja ajattelu- sekä muistihäiriöt. Synnynnäinen hydrokefalia ilmenee normaalia suurempana päänympäryksenä. Suomessa on syntynyt vuosittain 50-70 lasta, joilla on ollut aivojen nestekierron häiriö.

Hydrokefaliaa voi liityä liitännäisvammoja, jotka voivat olla mm. epilepsia (40 %:lla tapauksista), CP-vamma (40 %), vaikea kehitysvamma (9 %), vaikea psyykkinen häiriö (4 %) ja vaikea näkövamma (6 %).

Hydrokefalia voi johtaa hoitamattomana kuolemaan. Pääasiallinen hoito on kirurginen. Leikkauksessa aivokammioihin kertynyt liiallinen neste voidaan johtaa esimerkiksi suntin avulla vatsaonteloon tai verenkiertoon, josta ylimääräinen aivoselkäydinneste palautuu takaisin elimistöön. Maailmassa asennetaan arviolta noin 100 000 shunttia vuosittain.

Hydrokefalian tuomiin erityistarpeisiin voi saada apua myös fysio-, toiminta- ja puheterapiasta sekä neuropsykologisesta kuntoutuksesta.

Aiheesta muualla

Lähteet

  1. MedlinePlus: Hydrokefalus
  2. Suomen CP-liitto ry: Hydrokefalia
  3. Pohjois-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiri: Oulun Craniofaciaalikeskus: shunttileikkaukset

Päivityshistoria

Laadittu (Kehitysvammahuollon BBS) 22.11.1997
Kari Viitapohja 8.3.2002, 21.12.2003, 2.1.2004, 30.5.2004, 27.5.2009
Johanna Rintahaka 16.3.2016

Oliko tästä artikkelista hyötyä?